تخته فیبر چیست و چه کاربردهایی دارد؟

تخته فیبر از تکه های ریز و باریک چوبی که به شکل خمیر چوب درآمده اند، ساخته می شود.

پس از ترکیب مواد خمیری با آب، به زیر دستگاه پرس می روند و معمولا به قطر 2 میلیمتر ساخته می شوند. فیبر نسبت به ورق نئوپان بسیار منعطف تر است و بیشتر در پشت محصولات چوبی بکار می رود. تخته فیبر یک نوع ورق چوبی نازک هست است که از خمیر چوب و چسب‌های صنعتی ساخته می‌شود. این ماده به دلیل مقاومت بالا در برابر فشار، خمش و تغییرات دما مورد استفاده قرار می‌گیرد. ورق فیبر چوبی معمولاً برای تولید داخلی سرویس خواب، کابینت، دکوراسیون داخلی، درب و پنجره، بسته‌بندی و ساختمان‌سازی استفاده می‌شود. همچنین، برای ارتقای خواص ضد آتش، مقاومت به رطوبت و مقاومت به شرایط آب و هوایی مختلف، این ورق‌ها ممکن است با روکش‌های مختلفی پوشانده شوند.

تخته فیبر

کیفیت تخته فیبر به چه مواردی بستگی دارد

این مورد به چندین عامل بستگی دارد که مهمترین آن‌ها عبارتند از:

نوع چوب مورد استفاده

فیبر چوبی ممکن است از چوبهای مختلفی ساخته شود. چوبهای با تراکم بالا و سختی مناسب، می‌توانند فیبر چوبی با کیفیت به دست آورند.

تراکم و ضخامت فیبر

تراکم و ضخامت فیبر چوبی می‌توانند تأثیر زیادی بر کیفیت و مقاومت آن داشته باشند.

نوع چسب

چسب‌های استفاده شده در تولید فیبر چوبی نیز بر کیفیت آن تأثیر می‌گذارند.

شرایط فرآوری

شرایط مربوط به فرآوری فیبر چوبی نیز می‌توانند تأثیر زیادی بر کیفیت آن داشته باشند. برای مثال، فشار و دمای مورد استفاده در تولید فیبر چوبی، می‌تواند کیفیت آن را تحت تأثیر قرار دهد.

کیفیت فیبر چوبی به عوامل متعددی بستگی دارد و برای تولید و صنعت ایرانی فیبر چوبی با کیفیت، نیاز به رعایت شرایط مختلفی از جمله انتخاب مناسب چوب، تراکم و ضخامت مناسب فیبر، استفاده از چسب‌های با کیفیت و شرایط فرآوری مناسب است.

تخته فیبر

انواع تخته فیبر

تخته فیبر با توجه به فرآیند تولید و جرم مخصوص انواع گوناگونی دارد. اولین آن تخته فیبر یک رو صاف می باشد.

تخته فیبر با دانستیه متوسط یا MDF

این کلمه مخفف واژه تخته فیبر با دانسیته متوسط (Medium-density fibreboard) است که جزو فراورده‌های چوبی محسوب می‌شود. ام‌دی‌اف نوعی تخته فیبر است که به روش خشک تولید می‌گردد. دانسیته آن بین ۶۵۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب است.

ام‌دی‌اف را پس از تولید می‌توان روکش نمود. روکش‌های تزیینی علاوه بر زیبایی به دوام و کاربرد آن در محیط‌هایی مانند آشپزخانه کمک می‌کند. روکش ملامینه متداول‌ترین نوع روکش برای ام‌دی‌اف می‌باشد که در آن فرایند کاغذ نقش دار آغشته به چسب با فشار و حرارت پرس بر روی تخته چسبانده می‌شود.

ام دی اف در صنعت کابینت سازی به آن نگاه ویژه ای می شود و کارایی و کاربرد خیلی زیادی دارد. ام دی اف به دو متد مرطوب و خشک طراحی و تولید می شود و جرم مخصوص آن حدودا ۰٫۶ گرم بر سانتی متر مکعب می باشد.

این تخته از نظر ضخامت مدل های گوناگون داشته و از آن استفاده زیادی می شود. اگر بخواهیم کاربرد ام دی اف را به شما بگوییم کاربردهای زیادی که به خصوص در کابینت آشپزخانه از آن استفاده می شود. این مدل صفحات به دلیل بهره مندی از بافت یک دست خیلی راحت لبه های آن فرم می گیرد و شما می توانید در جاهای گوناگون از آن استفاده شود.

تخته فیبر دو رو صاف

هر دو سطحی که این مدل تخته دارد صاف می باشد و مراحل تولید در آن فرآیند خشک حاصل می باشد. در عملیات خشک خمیر الیاف که به مدل خشک می باشد بدون نیازی به توری وارد پرس شده و سپس در اثر حرارت تخته فیبر دو رو صاف تولید می شود.

تخته فیبر

فیبر در چه صنایعی کاربرد دارد؟

فیبر چوبی به طور گسترده در صنایع مختلف استفاده می‌شود. برخی از محصولات صنعتی چوبی که از فیبر چوبی ساخته می‌شوند عبارتند از:

فیبر چوبی در صنعت الکترونیک و رایانه

استفاده از فیبر چوبی در صنعت الکترونیک، به عنوان یک مواد مورد استفاده متنوع و مفید، تأثیر قابل ملاحظه‌ای در بهبود عملکرد و کاهش اثرات زیست‌محیطی دارد. فیبر چوبی به عنوان یک منبع بازیافت‌پذیر و بی‌ضرر برای محیط زیست به شکلهای مختلف در صنعت الکترونیک مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه به برخی از کاربردهای فیبر چوبی در صنعت الکترونیک پرداخته می‌شود:

  1. بوردهای مدار چاپی (PCB): فیبر چوبی به عنوان یک ماده با عایق الکتریکی مورد استفاده در تولید PCB‌ها استفاده می‌شود. این PCB‌ها، که اصطلاحاً به عنوان “بوردهای چوبی” نیز شناخته می‌شوند، عملکرد برقی دستگاه‌ها را تضمین می‌کنند و از اثرات جانبی ناشی از هدایت حرارت بهتری برخوردارند.
  2. بسته‌بندی الکترونیک: فیبر چوبی به عنوان یک ماده بسته‌بندی با دوام و بازیافت‌پذیر برای محصولات الکترونیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع بسته‌بندی‌ها معمولاً از دیدگاه زیست‌محیطی ترجیح داده می‌شوند.
  3. تجهیزات حمل و نقل: فیبر چوبی در ساخت قطعات و مؤلفه‌هایی مانند داشبوردهای خودروها، کنسول‌های اتومبیل، و تجهیزات حمل و نقل دیگر استفاده می‌شود. این مصارف از مقاومت و سبکی فیبر چوبی بهره‌برداری می‌کنند.
  4. مواد عایق: فیبر چوبی به عنوان ماده عایق حرارت و برق در برخی از تجهیزات الکترونیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ویژگی‌ها به حفاظت از قطعات حساس در برابر دما و جریان الکتریکی کمک می‌کنند.
  5. پنل‌ها و کلاف‌ها: فیبر چوبی در تولید پنل‌ها و کلاف‌ها برای محافظت از کابل‌ها و اتصالات الکترونیکی در صنعت تلفن‌های همراه، تجهیزات شبکه، و دیگر دستگاه‌ها استفاده می‌شود.

استفاده از فیبر چوبی در فن آوری های رایانه نه تنها به بهبود عملکرد دستگاه‌ها و کاهش هدررفت انرژی کمک می‌کند، بلکه نیز به حفظ محیط زیست و کاهش پسماندها کمک می‌کند. این روند نمونه‌ای از تلاش‌های به سمت تکنولوژی‌های دوستدار محیط‌زیست در صنعت الکترونیک است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *