پاور کامپیوتر یا منبع تغذیه چیست و چه نقشی در کامپیوتر دارد؟
پاور کامپیوتر سخت افزاری است که برق یک دستگاه الکتریکی را تامین می کند.
برق را از یک پریز برق دریافت می کند و جریان را از AC (جریان متناوب) به DC (جریان مستقیم) تبدیل می کند که این همان چیزی است که کامپیوتر به آن نیاز دارد. همچنین ولتاژ را به میزان کافی تنظیم می کند که به کامپیوتر اجازه می دهد بدون گرم شدن بیش از حد کار کند. منبع تغذیه جزء جدایی ناپذیر هر کامپیوتری است و باید به درستی کار کند تا بقیه اجزا کار کنند.
شما می توانید منبع تغذیه را در یک واحد سیستم به سادگی با پیدا کردن ورودی جایی که سیم برق وصل شده است پیدا کنید. بدون باز کردن رایانه، این معمولاً تنها بخشی از منبع تغذیه است که می بینید. اگر بخواهید منبع تغذیه را بردارید، شبیه یک جعبه فلزی است که داخل آن یک فن و چند کابل به آن وصل شده است. البته، هرگز نباید منبع تغذیه را جدا کنید، بنابراین بهتر است آن را در کیس بگذارید.
وظیفه پاور در کامپیوتر چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، اگر بخواهیم از یک جزء کامپیوتر را نام ببریم که وجودش کاملاً حیاتی باشد، آن قطعه، پاور یا منبع تغذیه است. بدون پاور، کامپیوتر شما فقط یک جعبه پلاستیکی و فلزی بلااستفاده است. منبع تغذیه (PSU: Power Supply Unit) جریان متناوب یا AC (جریان برق خانگی) را به جریان مستقیم یا DC (جریان برقی که کامپیوتر به آن نیاز دارد) تبدیل میکند. در پاسخ به سوال کار پاور در کامپیوتر چیست میتوان گفت همانگونه که از CPU به عنوان مغز کامپیوتر یاد میشود، میتوان پاور را قلب کامپیوتر دانست. زیرا همانطور که قلب با خونرسانی به اعضای بدن آنها را زنده نگه میدارد، پاور هم با برقرسانی به اجزای مختلف کامپیوتر، به آنها امکان میدهد تا به فعالیت خود ادامه دهند.
با نگاهی به پشت کیس کامپیوترتان میتوانید قطعه پاور را پیدا کنید، چراکه نشانه آن سیم برقی است که به آن متصل شده و فن خنککنندهای که در هنگام روشن بودن کامپیوتر کار میکند. همچنین اگر به درون کیس کامپیوترتان نگاه کنید، احتمالاً در یک گوشه از آن، چیزی شبیه یک جعبه فلزی را خواهید یافت که همان پاور است. این قطعه معمولاً به واسطه چندین کابل یکپارچه جریان برق را به مادِربُرد، ریزپردازندهها و قطعات دیگر منتقل مینماید.
اجزای تشکیلدهنده پاور کامپیوتر
منبع تغذیه کامپیوتر از اجزای زیر تشکیل میشوند:
کابلهای اتصال:
دستهسیمهایی از منبع تغذیه خارج میشوند که هر کدام به یکی دیگر از قطعات کامپیوتر شامل مادربرد، هارد دیسک، کارت گرافیک، کارت صدا، CD/DVD درایور و غیره متصل میشوند و جریان برق لازم را به آنها منتقل میکنند.
کابل اتصال منبع تغذیه خارجی:
کابلی است که یک سر آن به پریز برق و سر دیگر آن به ورودی پاور وصل میشود.
فن خنککننده:
فن پاور یکی از اجزای بسیار ضروری کامپیوتر است که یک لحظه از کار افتادن آن، باعث نقص در عملکرد کامپیوتر میشود. این قطعه باید همواره فعال باشد و گرمای زیادی را که در پاور تولید میشود، کاهش دهد.
کلیدها:
معمولاً دو دکمه یا کلید روی پاور تعبیه میشود که یکی برای روشن/خاموش کردن پاور و دیگری به منظور تغییر ولتاژ ورودی مورد استفاده قرار میگیرد.
ترانسفورماتور:
برای بالا بردن یا پایین آوردن میزان ولتاژ ورودی استفاده میشود.
یکسوکننده:
قطعهای است که جریان برق را از حالت AC به DC تغییر میدهد.
تنظیمکننده ولتاژ:
قطعه مشخص کننده ولتاژهای خروجی پاور کامپیوتر است و تعیین می کند به هر یک از قطعات متصلشده به پاور باید چه توان یا میزانی از قدرت برق اختصاص داده شود.
حالت طراحی پاور کامپیوتر
- ماژولار: در این نوع طراحی کابلها بهطور کل از پاور جدا هستند.
- نیمه ماژولار: در این نوع طراحی تنها کابلهایی که برای روشن شدن پاور لازم است به پاور متصل هستند.
- غیر ماژولار: در این حالت که بیشتر درگذشته از آن استفاده میشد، کابلها بهطورکلی به پاور متصل می شدند.
پاور کامپیوتر در کدام ناحیه کیس قرار میگیرد؟
باید بدانید که پاور میتواند هم در قسمت بالای کیس و هم در قسمت پایین کیس قرار بگیرد. برندهای مختلف طراحیهای متفاوتی دارند و هریک دارای مزایا و معایب مختلفی هستند.
اما بهتر است پاور در قسمت پایین کیس جای گیرد با این روش دمای کاری پاور پایینتر میآید. در این طراحی هوای خنک از دو محل به داخل کیس مکیده می شود؛ یکی از زیر کیس توسط پاور و یکی از جلوی کیس برای سایر قطعات.
ویژگی این نوع طراحی در آن است که دمای کاری پاور، به واسطه کمتر شدن دمای هوای مکیده شده، پایین می آید.
منبع تغذیه داخلی و خارجی
منبع تغذیه می تواند داخلی یا خارجی باشد. اکثر رایانه های رومیزی دارای منابع تغذیه داخلی هستند که مستقیماً به مادربرد متصل می شوند. دستگاههای کوچکتر مانند لپتاپ یا هارد دیسکهای اکسترنال، از منابع تغذیه خارجی برای شارژ باتریهای درون خود استفاده میکنند.
در آخر چه پاوری برای سیستم کامپیوتر ما مناسب است؟
در هنگام خرید پاور باید به حداکثر آمپری که امکان انتقال آن توسط پاور وجود دارد، نیز توجه شود؛ اگرچه تمام پاورها ولتاژ یکسانی دارند؛ اما حداکثر آمپر پاورهای بسیار ارزانقیمت تنها ۲۵ وات است؛ اما این میزان در پاورهای بسیار گرانقیمت به سه برابر یعنی ۸۳ آمپر هم میرسد. تمام سیپییوها و کارتهای گرافیک مدرن از جریان ۱۲ ولت استفاده میکنند؛ اما مسلماً جریان ۲۵ آمپری برای آنها کافی نیست.
یک CPU دسکتاپ ۳۲ واتی و یک کارت گرافیک قدرتمند به جریانی با نیروی ۳۰۰ وات نیاز دارند؛ مسلماً یک پاور ارزانقیمت نمیتواند چنین نیرویی را تأمین کند؛ از سوی دیگر استفاده از یک پاور گرانقیمت همراه با یک سیپییو و کارت گرافیک قدرتمند، هزینه بسیار زیادی را به کاربر تحمیل میکند؛ در کل پاورها در ردههای قیمتی مختلفی عرضه میشوند و میتوانید آنها را با قیمتی بین ۲۶۰ هزار تومان تا ۳۰ میلیون تومان تهیه کنید.
امیدواریم با جمع آوری این مقاله توانسته باشیم با استفاده از فن آوری های رایانه و دانستنیهای روز کامپیوتر، به شما عزیزان در انتخاب بهترین گزینه برای سیستم های خود کمک کنیم.