لنز دوربین عکاسی و کاربرد آن
لنز دوربین عکاسی ( Lens ) ، چشم دوربین عکاسی است؛ ساختار لنز به گونهای است که به پرتوهای نور ورودی نظم میبخشد.
دوربین عکاسی بدون لنز هم میتواند ثبت تصویر انجام دهد ولی مشکل این است که هیچ تصویر واضحی به دست نمی آید.
هرکسی که در زمینه عکاسی فعالیت میکند، با اهمیت لنز دوربین عکاسی در انجام این کار آشنا است، مستقل از اینکه حرفهای یا مبتدی باشد. با توجه به دانستنیهای روز ، بسیاری از افراد اعتقاد دارند، حتی بهتر است تا به جای سرمایهگذاری و خرید دوربینهای بهتر، لنز پیشرفتهتری و جدیدتری را خرید کرد. اما برای خرید یک لنز خوب باید نسبت به ویژگیهای و مشخصات مربوط به آنها آگاهی داشت و انواع مختلف لنزها را به خوبی شناخت.
ساختار لنز دوربین عکاسی
لنز دوربین عکاسی از مجموعهای از عدسیها تشکیل شده است. کیفیت، جنس و ترتیب قرارگیری عدسیها در لنز دوربین، قیمت و عملکرد آن را مشخص میکند. در عکاسی، فقط داشتن یک دوربین با کیفیت برای تولید تصاویر خوب کافی نیست. تجهیز کردن دوربین با انواع لنزها ضروری است تا بتوان به درستی به ماموریتهای مختلف عکاسی پاسخ داد.
استفاده از یک عدسی در تولید تصویر، با مشکلات اپتیکی مختلفی همراه است. به همین دلیل، انواع عدسیها در لنز دوربین به کار گرفته میشوند تا این مشکلات رفع شوند.
هر عدسی موجود در لنز دوربین، به عنوان یک عنصر یا المان شناخته میشود. در برخی از لنزها، این عدسیها به یکدیگر متصل شدهاند و به آنها گروه گفته میشود. بهعنوان مثال، یک لنز میتواند از ۱۰ عنصر در ۵ گروه تشکیل شده باشد.
در بررسی و شناخت لنزها، مفهوم «فاصله کانونی» بسیار حائز اهمیت است.
فاصله کانونی:
فاصله از مرکز محور لنز تا محل تشکیل تصویر، به عنوان فاصله کانونی شناخته میشود. این فاصله به میلیمتر اندازهگیری میشود و در تمام لنزها بهصورت عددی درج شده است.
کاربرد لنز دوربین:
قبل از معرفی انواع لنزهای دوربین، ضروری است با اهمیت و کاربرد لنزها آشنا شوید. لنز دوربین، پس از عملیات مکانیکی دوربین، در فرآیند عکاسی مسئولیت ساخت تصاویر را بر عهده دارد. بنابراین بدون وجود لنز، امکان تولید عکسهای با کیفیت و زیبا وجود ندارد. لنزهای مختلف دوربین از طریق چندین عدسی تشکیل شدهاند که نور را از آنها عبور داده و با برخورد با حسگرهای دوربین تصاویر را ایجاد میکنند. انواع متعددی از لنزها در بازار موجود است که به علت شباهتهای ظاهری با یکدیگر، شناخت آنها ممکن است دشوار باشد. با اطلاعات کامل و دقیق درباره انواع لنزها، انتخاب مناسب برای شما آسانتر خواهد بود.
دستهبندی لنزهای دوربین:
شناخت طبقهبندی لنزها برای خرید یک لنز دوربین ضروری است. به طور کلی، لنزها به ۵ دسته زیر تقسیم میشوند:
۱. لنز نرمال
۲. لنز واید
۳. لنز تله
۴. لنزهای متغیر یا زوم
۵. لنزهای خاص (مانند لنز ماکرو و لنز PC)
۱-لنز نرمال
این مدل لنز ها به چشم انسان معروف میباشند، چون در مبحث پرسپکتیو مانند چشم انسان عمل میکنند. فاصله کانونی این لنز ها معمولا 50 یا 100 میلیمتر است، که با توجه به تنظیمات آن میتوان جزئیات پس زمینه را مات کرد و توجه مخاطب به سوژه مورد نظر را جلب نمود و یا به اصطلاح نقطعه مورد نظر را فوکوس (focus) و مابقی تصویر یا بکگراند را فلو(flow) نمود.
۲- لنز واید انگل
لنزهای واید انگل از فاصله کانونی نرمالی بهره مند هستند و زمانی که عکاس دست به کاهش فاصله کانونی می زند در واقع بر وسعت دید خود افزوده است و دقیقا عکس این اتفاق زمانی رخ می دهد که عکاس به افزایش زاویه دید خود میپردازد. از همین رو اکثر عکاسان از این لنز برای ثبت تصاویر مناظر و عکس های دسته جمعی که زاویه ای عریض را نیازمند است استفاده می کنند. در ادامه به بررسی خصوصیات این لنزها می پردازیم:
خصوصیات لنز واید انگل:
- فاصله ها را بیشتر از آن چیزی که هست در اختیار شما قرار میدهد.
- عمق میدانی بسیار زیادی را در اختیار دارد.
- باعث کند نشان دادن حرکات افقی و عمودی دوربین می شود.
- هنگامی که دوربین فاصله نزدیکی با سوژه مورد نظر داشته باشد، تصویر را دفرمه نشان می دهد.
۳- لنز تله فوتو
لنزهای تله فوتو جزء آن دسته از لنزهایی است که فضای بسیار محدودی را در اختیار عکاس می گذارند که در نتیجه میتواند عکس هایی با درشت نمایی را به ثبت برساند. به عبارت بهتر این لنزها از فاصله کانونی بیشتری نسبت به لنزهای نرمال برخوردار هستند و به همین دلیل در حین عکسبرداری بر روی سوژه تاثیر گذاشته و آن را بزرگتر از آن چیزی که هست نشان می دهد. اکثر عکاسان حرفه ای از این لنز برای عکسبرداری از فواصل دور مانند حیات وحش، ورزشی و مستند سازی استفاده می کنند. شما با استفاده از این لنز ها قادر به عکاسی از سوژه های چندین متر دورتر هستید و با عمق میدان کمی که این لنزها دارند میتوانید روی سوژه فوکوس کنید.
۴- لنزهای زوم
لنزهای زوم فاصله کانونی متغیری را در اختیار دارند و نکته مثبت این لنزها در این است که کاربردهای مختلفی را در اختیار افراد قرار می دهد. برای ساخت این لنزها از تک حلقه و دو حلقه ای استفاده می کنند. اما چیزی که بیشتر از هر چیزی در حین استفاده از این لنز مورد آزمایش قرار میگیرد، دریچه دیافراگم آن می باشد. در واقع این مسئله به این دلیل است که برای ساخت لنزها از قطعات بسیار زیادی کمک میگیرند که توانایی محدودی در باز کردن دریچه دیافراگم و ورود نور دارند. تغییر زوایه دید، پرسپکتیو و دیگر جنبه ها در لنزهای زوم مشابه لنزها دیگر است .
نکات دیگری در رابطه با لنزهای زوم وجود دارد که باید نسبت به آنها آگاهی پیدا کنید. از جمله اینکه لنزهای زوم جزء گران ترین لنزهای موجود در بازار می باشد و علاوه بر وزن سنگین، پیچیدگی خاصی را در حین استفاده برای عکاس به همراه می اورد. اما به این مسائل به دلیل مزایایی که در اختیار مخاطب قرار می دهد زیاد مورد توجه قرار نمی گیرد . اگر کمی به دوربین های موجود در بازار نگاه کنید متوجه می شوید که این زوم در کلیه دوربین های فیلمبرداری مورد استفاده قراره گرفته است. این لنز این امکان را به شما می دهد که در حین فیلمبرداری دسته زوم را تغییر داده و تصویر را درشت نمائی کنید که تقریبأ حالت نزدیک شدن به موضوع را تداعی می کند .
۵- لنزهای ماکرو
لنزهای ماکرو یکی از بهترین لنزهایی است که عکاس می تواند برای عکسبرداری از نمای درشت و از فاصله نزدیک استفاده کند. این شیوه عکاسی به ماکروگرافی معروف است. محدودهی فاصله کانونیی لنزهای ماکرو از ۵۰ میلیمتر شروع میشود و تا ۲۰۰ میلیمتر ادامه پیدا میکند. استفاده از این لنز به عکاس این توانایی را میدهد تا بتواند عکسهایی بزرگ، واضح و باشارپنس بالا از اجسام کوچک و ریز بگیرد. به عنوان مثال اگر در نظر دارید که از یک پروانه به گونه ای عکسبرداری کنید که تصویر تمام کادر را پر کند لنزهای ماکرو میتواند بهترین گزینه باشد.
۶- لنزهای فیش آی (چشم ماهی)
لنزهای فیش آی یا همان چشم ماهی جزء آن دسته از لنزهایی است که فاصله کانونی بسیار کمی دارد. اما در عوض زاویه دید فوق العاده ای را در اختیار عکاس قرار می دهد. اگر بخواهیم دلیل نامگذاری این لنز را برای شما بگوییم باید بدانید که عکسی بیرونی لنز به صورت محدب بوده و به نوعی تداعی کننده چشم ماهی می باشد. نکات زیادی در رابطه با این لنز وجود دارد. از جمله اینکه هر چقدر مقدار محدب بودن این لنزها بیشتر باشد به همان نسبت زاویه دید عکاس بازتر شده و انحنای خطوط افزایش پیدا می کند.
اگر کمی به اطراف خود نگاه کنید متوجه می شوید که دوربین هایی که برای سیستم های امنیتی خانه، مغازه و… استفاده می شود از همین نوع بوده و عکاسان به ندرت از آن برای عکاسی از محیط و فیلمبرداری استفاده می کنند. در ادامه به معرفی برخی از خصوصیات این لنز می پردازیم:
- باعث بر هم زدن پرسپکتیو می شود
- فاصله هایی بسیار اغراق آمیز را در عکاسی به وجود می آورد.
- آن چیزی که در نزدیک شما قرار دارد را بسیار دورتر از آن چیزی که هست نشان می دهد
نتیجه
لنز دوربین یکی از مهمترین اجزای تشکیل دهنده دوربین است. نوع لنز و نصب بر روی دوربین دیجیتال مورد نظر بر کیفیت عکس ها بسیار تاثیر گذار است. قیمت لنز دوربین عکاسی و فیلم برداری پیشرفته متفاوت است و به فاکتور های بسیاری نیز بستگی دارد. افرادی که قصد خرید لنز های با کیفیت را دارند با خواندن این اطلاعات ارزشمند میتوانند کاربرد لنز های ثابت را در جهت عکاسی و فیلم برداری فهمیده و بهترین انتخاب را داشته باشند. فن آوری های رایانه در ساخت و تولید این تجهیزات نقش بسزایی دارد.