تفاوت کابل مسی با آلومینیومی
تفاوت کابل مسی با آلومینیومی که یکی از محصولات صنعتی شاخص در تولید داخلی است ، میتواند به ما در انتخاب گزینه مناسب کمک کند. هر چند که این کابل ها معمولا در فن آوری های رایانه کاربردی ندارد.
سیم وکابل با هادی مس
سیم مسی (Copper Wire) به دلیل ویژگیهای عالی و مزایای متعددش، بهترین نوع رسانا برای تولید سیم و کابل و یکی از پر استفادهترین و محبوبترین محصولات در صنعت سیم و کابل است.
فلز در سیمهای مسی بر اساس استاندارد ISIRI 3084 به چهار کلاس تقسیم میشوند :
- هادی تک مفتولی (کلاس 1 ) : از یک رشته مفتول انیل شده به صورت یک تکه (معمولا گرد) تشکیل میشود. مثل سیم مفتول با هادی مسی
- تابیده منظم ( کلاس 2 ) : از چند رشته مفتول تابیده شده حول یکدیگر تشکیل میشود. (تابیده شدن مفتولها در کنار هم را استرند میگویند.)
- هادیهای انعطاف پذیر یا افشان ( کلاس 5 ) : از قرارگیری رشتههای نازک مسی انیل شده به صورت دستهای در کنار هم تشکیل میشود. که دارای قابلیت انعطاف بالایی هستند.
- بسیار انعطاف پذیر (کلاس 6) – (سوپر افشان یا سوپر فاین) : رسانای کلاس 6 انعطاف پذیری بیشتری نسبت به هادی افشان کلاس 5 دارد و در یک سطح مقطع یکسان از تعداد تارهای مسی بیشتری برخوردار است.
-
دسته بندی سیمهای مسی
سیمهای مسی بر اساس نوع هادی و شکل ظاهری به چند دسته تقسیم میشوند:
- سیم مسی افشان: هادی این نوع سیم نرم، نازک و انعطافپذیر است. در سیمکشی ساختمانها عمدتاً از این نوع سیمها استفاده میشود. به دلیل اینکه مقطع سطح این سیمها منعطف است، حجم کمتری اشغال میکنند و به سهولت خم میشوند. هادی این نوع سیمها معمولاً به گروه 5 یا 6 تعلق دارد.
- سیم مسی نیمهافشان: این نوع سیمها در انعطاف پذیری بین سیمهای افشان و مفتول قرار دارند. سیم مسی نیمهافشان از تعدادی مفتول نازک تشکیل شدهاند که به صورت منظم به هم تابیدهاند. (کلاس 2) هادی این نوع سیم میتواند به صورت متراکم یا غیرمتراکم باشد.
- سیم مسی مفتول: هادی این نوع سیم کم انعطافپذیری دارد و به کلاس 1 تعلق دارد. جریان الکتریکی در سیم مسی مفتول نسبت به سیمهای مسی افشان و نیمهافشان بیشتر است و اغلب در تابلوهای برق صنعتی استفاده میشود.
هادی آلومینیومی چیست؟
رسانای آلومینیومی (Aluminum Wire) به دلیل دارا بودن خواص منحصر به فرد، یکی از پُرکاربردترین سیمهای موجود در بازار است. هادی آلومینیومی در پوششی از پلاستیک قرار میگیرد و برحسب سایز و نوع استفاده، به بازار عرضه میشود.
رسانای آلومینیومی بر اساس استاندارد ISIRI 3084 به 2 کلاس تقسیم میشوند :
- هادی تک مفتولی ( کلاس 1) مانند کابل مفتول آلومینیومی
- هادی نیمه افشان ( کلاس 2)
معایب سیم و کابل با هادی آلومینیوم نسبت به هادی مسی
- هدایت الکتریکی کمتر
- انعطاف پذیری پایین
- دوام و طول عمر پایین
- اکسید شدن
- قابلیت تولید تنها به شکل مفتول و نیمه افشان
- مقاومت الکتریکی بالا
تفاوت کابل آلومینیومی و کابل مسی
به طور کلی میتوان گفت که کابلهای مسی و آلومینیومی عملکرد مشابهی دارند اما در برخی از ویژگی ها با هم تفاوت دارند.
- کابل برق آلومینیومی نسبت به کابل مسی مقاومت الکتریکی بیشتری دارد و جریان الکتریکی را راحتتر انتقال میدهد.
- از لحاظ قیمت و در دسترس بودن، کابلهای آلومینیومی از قیمت مقرون به صرفهتری برخوردار هستند و مس به فلزی گران بها تبدیل شده است.
- از کابل با هادی آلومینیومی در بسیاری از محیطهای باز مانند تیر چراغ برق و … میتوان استفاده کرد زیرا خطر سرقت این کابلها نسبت به کابلهای مسی کمتر است.
- در یک متراژ مشخص و یکسان، وزن کابلهای آلومینیومی از کابلهای مسی بسیار کم تر است. این عامل بر قیمت کابل مفتولی آلومینیومی و حمل و نقل آن نیز اثر میگذارد.
- فلز مس دوام و مقاومت بیشتری نسبت به آلومینیوم دارد. کابل آلومینیوم در شرایطی که کنار مواد شیمیایی مانند HCL قرار میگیرد، زودتر از کابلهای مسی دچار خوردگی میشود.
- از کابل آلومینیوم تنها در دسته کابلهای قدرت و به صورت کابل زمینی و هوایی با هادی مفتول و نیمه افشان استفاده میشود. استفاده از فلز آلومینیوم در کابلهای افشان، به دلیل شکنندگی بالایی که دارد، به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
- در ولتاژهای بالا از کابلهایی با هادی آلومینیومی استفاده میشود. کابل آلومینیوم فشار قوی، کابلی است که در سیستمهایی با ولتاژ اسمی بالاتر از ۳۰ کیلوولت کاربرد دارد.
- خطر آتش سوزی و هم چنین تلفات انرژی در کابلهای آلومینیومی نسبت به کابلهای مسی بیشتر است.
- در تک مفتولیها سطح مقطع نامی هادی کابلهای آلومینیومی یا آلیاژ آلومینیوم باید بالاتر از mm^210 (میلی متر مربع)باشد.
نتبجه گیری
در آخر باید گفت که هر دو نوع هادی مس و آلومینیوم مزایا و معایب خاصی دارند و مصرفکننده با توجه به شرایط خود باید بهترین گزینه را انتخاب نماید اما میتوان گفت که در مجموع سیم کشی با سیم و کابل برق مسی ایمنتر است و انتقال جریان الکتریکی بهتر انجام میشود بنابراین عمدتا برای سیمکشی سیستم برق ساختمان از سیم و کابل برق مسی به جای سیم و کابل برق آلومینیومی استفاده میکنند.